CURSUSSEN Kalligrafie

DIEST CC Begijnhof
Beginners
Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3

LEUVEN (Kessel-Lo)
Beginners
Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3
Niveau 4
Niveau 5

"Kalligrafie is de zinvolle kunst om woorden te schilderen en door verschillende halen, trekken en tekens aan gedachten kleur en hart te geven."

© Cecile Soetaert naar Hundertwasser  3D letter
© Cecile Soetaert


In 2022 zullen geen fysieke cursussen meer worden gegeven.© Rit Carlier


Humanistisch cursief

Humanistiscg cursief: De kopiist aan het werk in het scriptorium
Humanistisch cursief: Hendrik van Veldeke zelfportret
Humanistisch cursief: Mercator
Le Roman de la rose
Humanistisch cursief: Leerling kalligraaf Erwinus
Humanistisch cursief: Titelpagina boek van Mercator 'Schrijven van Latijnse lettervormen, ook wel Italic of Cursieven genaamd'
De belangrijkste eigenschap van een beginnend kalligraaf is niet talent maar geduld! Geduld om te blijven oefenen en om te ontdekken dat het steeds beter en makkelijker gaat!

Anglaise of Copperplate

Zwellijnen gemaakt met een spitse pen
W. Brooks Painting
The Universal Penman
Jan van den Velde
Georg Bickham

UNCIAAL

Info en Gallery

Unciaal: Vespasiaanse psalter
Unciaal Godelief Tielens Werkstuk De tijdgenoten van Jan Laurenszoon Coster

© Francesca Biasetton, Prospettiva© Francesca Biasetton, Prospettiva

© Katarina Pieper, Granarone© Katarina Pieper, Granarone

© Godelief Tielens, Bamboccianti© Godelief Tielens, Bamboccianti

© Paul Bortier, Quaquaraquà© Paul Bortier, Quaquaraquà

DE MUREN SPREKEN

words-and-walls
Internationaal kunstproject

55 muren zijn het uitgangspunt van het internationale kunstproject
“De muren spreken”.

“De muren spreken” is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Kalligrafia (Joke van den Brandt) en Dante Alighieri Anversa (Emiliano Biagio Manzillo).
nieuw!

55 foto’s van Italiaanse muren worden gekoppeld aan 55 Italiaanse woorden die worden geleverd door 55 mensen die een bijzondere liefde hebben voor de Italiaanse taal (zangers, schrijvers, vertalers, leraren…). Die 55 woorden worden gekalligrafeerd op 55 verschillende manieren door 55 kalligrafen uit verschillende landen. Elke kalligraaf kalligrafeert telkens één woord.

55 muren, 55 woorden, 55 “kalligraffiti” worden samengebracht in “De muren spreken”, een boek en een tentoonstelling in België, Nederland en Italië.

Het boek "De muren spreken"
Deze drietalige uitgave (Nederlands-Italiaans-Engels) bevat 55 kalligraffiti met 55 bijbehorende teksten en drie inleidingen.

Prijs: 35 euro.
Voor België: u kunt het boek bestellen door overschrijving van 40 euro (incl. 5 euro verpakking en verzending) op bankrekening BE76 7360 1484 4195, voor "De muren", met vermelding van "De muren spreken".
Voor Nederland: u kunt het boek bestellen door overschrijving van 40 euro (incl. 5 euro verpakking en verzending) op IBAN NL60INGB0682594245 (BIC INGBNL2A), voor A.P.S. Schoonens Kock, met vermelding van "De muren spreken". Voor alle andere landen: prijs verzending op aanvraag via info@kalligrafia.be.


Print Stromae, auteur Sanny Winters Jacques Brel auteur Sanny Winters
De S van Stromae en de J van Jacques Brel, auteur: Sanny Winters

INFO: www.lannoo.be

Belgium Xtra Bold

Sanny Winters

Een grafische voorstelling van een eigenzinnig land
nieuw!

Sanny Winters ontbindt al haar duivels in dit kunstige boek over België. Door een typografische voorstelling van symbolen, hele en halve waarheden over Vlaming, Waal en Brusselaar ontleedt ze het land. Op elke pagina staat een letter die verwijst naar een cliché, held of gebeurtenis, die ons land typeert.

Na talloze brainstormsessies met Vlamingen, Walen en Brusselaars kwam ze tot 128 typografische parels die helden en minder bekende helden, plaatsen en iconische beelden, gebeurtenissen en non-events uitbeelden in de haar kenmerkende stijl. Een boek dat doet kijken over de haag en een spiegel voorhoudt aan elke inwoner van het land. Verrijkend, plezierig, grafisch gewoon top.

Over Sanny Winters.

Sanny Winters studeerde af aan de Karel de Grote Hogeschool, won o.a. prijzen voor het best vormgegeven boek en de Henry van de Velde Young Talent Award en maakt 50% uit van het duo Oeyen-Winters.Leer Street Art kennen in zijn uiteenlopende dimensies en zienswijzen en krijg een diepgaande kijk op de schoonheid, ironie, provocatie en argumenten van deze misschien wel meest elementaire vorm van kunst.

STREET ART

ART POCKET
nieuw!

Op Street Art en graffiti bijt de kunstgeschiedenis zijn tanden stuk: het zijn fenomenen zonder tijdperk, kunst die op straat plaatsvindt, in de openbaarheid, ver van alle galerieën en aan de rand van de legalitiet. Gekenmerkt door het 'onofficiële' duikt ze altijd en overal op: van de schilderingen, berichten en namen op muren in Pompeii tot de uitvoerig bespoten en beplakte muren en treinwagons van onze tijd.

Alomtegenwoordig, eerlijk, jong, onverwoestbaar, anoniem; deze omstreden kunst gaat uit van mensen die onacademische werken willen maken, boodschappen willen doorgeven.

ISBN 978-3-8331-5624-3


ISBN 90-414-0926-2

KLEUR

Een reis door de geschiedenis
nieuw!

VICTORIA FINLAY

KLEUR is het verslag van Victoria Finlays ontdekkingsreis door de wereld van de kleuren. Zij vertelt over Afghaanse strijders, die hun wapentuig financieren met hetzelfde ultramarijn dat Titiaan gebruikte in de zestiende eeuw.

Zij bezoekt een afgelegen dorpje in Midden-Amerika waar de vrouwen hun jurken nog altijd verven met de tranen van zeeslakken.

Ze ontdekt dat George Washington zich drukker maakte om de groene kleur van zijn woonkamer dan om belangrijke regeringsaangelegenheden, en waarom Whistler ziek werd, nadat hij zijn Symphony in White had geschilderd.


Paul Delvaux

Paul Delvaux
Jeune fille devant un temple (Meisje voor een tempel), 1949

Félicien Rops

Félicien Rops
De dame met de ledenpop, 1885
© Musée Félicien Rops


De Belgische kunstgeschiedenis in
een muisklik

balat.kikirpa.be
nieuw!

Dankzij BALaT, de gebruiksvriendelijke en performante zoekmachine van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), blader je voortaan vloeiend door de Belgische kunstgeschiedenis.

Met BALaT kunnen tegelijk zoekopdrachten worden uitgevoerd in diverse databanken rond kunstgeschiedenis en de studie en conservatie-restauratie van kunstwerken.

De Database gaat van Rubens tot Rops, van Ensor tot Delvaux.

BALaT is een afkorting voor Belgian Art Links and Tools, een naam die werd gekozen in nagedachtenis van Alphonse Balat, een van de grootste Belgische architecten van de 19de eeuw. Hij ontwierp onder meer de Koninklijke Serres te Laken.

 


Terug naar boven op deze pagina

Michael Wittock

Kanteelband uit polycarbonaat en aangezette scharnieren door Edgard Claes (1998) / DE STAËL, lettres de Nicolas de Staël à Pierre Lecuire, (Paris, 1966).
Kanteelband uit polycarbonaat en aangezette scharnieren door Edgard Claes (1998) / DE STAËL, lettres de Nicolas de Staël à Pierre Lecuire, (Paris, 1966).

Bibliofiel Michael Wittock schenkt collectie weg

En toen voelde de verzamelaar zich
zo licht als een veertje

Zijn leven lang verzamelde industrieel Michael Wittock de mooiste en uitzonderlijkste boekbanden. Nu, op zijn 75ste, schenkt hij het belangrijkste deel van zijn topcollectie aan de Koning Boudewijnstichting. De rest verkoopt hij vandaag, voor de 5 kinderen en 14 kleinkinderen. 'Ik heb me nog nooit zo licht gevoeld.'

Het fonds Michael Wittock: van passie tot schenking, nog tot 1 oktober in de Bibliotheca Wittockiana in Sint Pieters-Woluwe.

Alle info: www.wittockiana.org


De Slaapkamer, Vincent van Gogh

D Ambassadeurs, Hans Holbein

GOOGLE ART PROJECT

Inzoomen op Van Gogh en Hans Holbein in gigapixels

Zeventien van de belangrijkste en grootste musea ter wereld zijn in zee gegaan met het Google Art Project. Uit elke museumcollectie werd telkens één kunstwerk geselecteerd dat Google in gigapixel fotografeerde voor een nieuwe website.

Daarnaast zijn 385 museumzalen te zien met Street View-technologie en werden ruim duizend objecten uit de zeventien deelnemende musea op hoge resolutie gefotografeerd.

De bezoeker van de website kan museumzalen in 360° bekijken, inzoomen op details en zelfs craquelures van werken bekijken, en... hij kan achtergrondinformatie verkrijgen.

www.googleartproject.com


Ballerina

Analyseer je alles of ben je creatief?

Linker- of rechterhersenhelft?
Welke kant danst de ballerina op?
lees Hier meer

2009! 'Internationale jaar van de creativiteit!'Spranq Eco Sans VEEL GELUK!

Gratis downloaden


www.ecofont.com

CRISIS???

Om te besparen op inkt kwam het Nederlandse communicatiebureau SPRANQ met het nieuwe lettertype ECOFONT op de proppen.

De gaatjes in de letters zijn niet zichtbaar in lettergrootte 12 en kleiner. Lettergrootte 10 in Ecofont komt trouwens mooi overeen met lettergrootte 12 in Times New Roman.


Leerlingen hebben doktershandschrift!

Nederland - Het handschrift van jongeren gaat er sterk op achteruit doordat ze 'schrijven' niet meer als apart vak krijgen in de basisschool. Dat stelt het Nederlands Platform Handschriftontwikkeling vast. "Tien jaar geleden had tien procent van de basisschoolleerlingen schrijfproblemen, nu is dat al dertig procent."

De organisatie wil het vak 'technisch schrijven' weer invoeren. "Na je negende wordt het moeilijk om je schrift nog bij te sturen. Leerlingen in het secundair onderwijs hebben nu al problemen: sommigen kunnen hun eigen aantekeningen niet meer lezen."


Terug naar boven op deze pagina


Rajasthan
Schilderachtig & symbolisch

Sinds jaar en dag bewaken de vrouwen van Rajasthan de plaatselijke illustratietraditie. Met hun schat aan symboliek en spiritualiteit zijn de muurschilderingen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de streek.

lees Hier meer
Tattoos voor geletterde mensen

Hartjes en zeemeerminnen zijn niet meer in trek bij tattoofans. Steeds meer mensen kiezen voor teksttatoeages.

lees Hier meer

Hermann Nitsch

Virtueel museum geeft kwetsende kunst een plaats

Het virtuele Museum voor Kwetsende Kunst ging afgelopen weekend online, met bloedorgieën en swastika's.

lees Hier meer
Schatjes uit de neomiddeleeuwen

De miniatuurkunst was lang niet altijd middeleeuws monnikenwerk. Een opleving in de 19de eeuw leverde hoogwaardige werken mét een boodschap op.

INFO

Selexyz Dominicanen in Maastricht

Selexyz Dominicanen in Maastricht, niet alleen de mooiste boekenzaak ter wereld volgens The Guardian, maar met 25.000 boeken op voorraad ook een van de grootste van Nederland.

lees Hier meer

'Roman de la Rose'

belandt veilig terug in Franse handen


lees Hier meer


Terug naar boven op deze pagina

Frankfurter Allgemeine Zeitung vernieuwd

'Frankfurter Allgemeine Zeitung'

neemt afscheid van traditie


lees Hier meer


Ooit was een fractal iets waar alleen wiskundigen zich mee bezighielden. Op de computer gemaakte fractals zijn niet alleen wiskundig interessant maar ook plezierig om naar te kijken. Hier komen kunst en wetenschap samen.

lees HIER meer

© Godelief Tielens Fractal  7

Terug naar boven op deze pagina


De ARCHIMEDESCODEX

De geheimen van een opzienbarende palimpsest ontsluierd.
Moet de geschiedenis van de wiskunde worden herschreven?

lees Hier meer

Man met Codex Gigas

CODEX GIGAS of DUIVELSBIJBEL

De Codex Gigas of Duivelsbijbel, ook wel de Bijbel van Satan, Devil’s Bible, Liber Pergrandis of Gigas Librorum genoemd, is een ongebruikelijk omvangrijk middeleeuws manuscript uit ca. 1230.

lees HIER meer


Kopie van kleinste Bijbel ooit gevonden
Kopie van kleinste Bijbel ooit gevonden!
Britse archeologen hebben in een schoorsteen van een landhuis in Winchelsea ...

lees HIER meer


'Middeleeuwse e-mail' op berkenbast nu ook online!

lees HIER meer

Al in de elfde eeuw gebruikten Russen berkenbast om berichtjes in te krassen.


  Dode Zeerollen


Deense Professor kan Dode Zeerollen dateren

lees Hier meer


Psalmboek detail

Psalmboek ontdekt in Iers veenmoeras ... 'het Ierse equivalent van de Dodezeerollen'?

lees HIER meer


Engel Kerstmis

Mark Jones, gehuwd met een schooljuf, raakte gefascineerd door de tekeningen die zijn echtgenote gebruikte om kinderen het alfabet aan te leren.

Met de hulp van de bezoekers van zijn webstek ontwierp hij een volledig politiek incorrect alfabet. Eigenaardig? Lief én stout? Jawel! Het bestaat!

lees HIER meer


Guy Rombouts
" De westerse taal is ontoereikend om bepaalde nuances van gevoelens kenbaar te maken. De vorm van alle talen heeft iets toevalligs. Er bestaat geen verbinding tussen de vorm van een woord en het voorwerp waar het woord naar verwijst. We kunnen ook figuren tekenen, die soms het idee van het aangeduide voorwerp uitdrukken. Je weet nooit vooraf welke vorm een woord zal opleveren."

Bekijk de website

Kijk hier

Five Points NY Graffiti Five points NY

New York,Five Pointz, the place to be voor hiphoppers en graffitiboys.

lees HIER meer


Vlinderalfabet van Kjell Sandve

 

Vlinderalfabet van
Kjell Sandve

lees HIER meerTerug naar boven op deze pagina

Professor Changizi
"Ons alfabet komt uit de natuur! Een opkomende zon, ranke bomen ... die bekende patronen zijn hergebruikt bij het ontwerpen van het schrift!"

Tekst en foto-album

A van boomL van girafF van takA van boomB van kameelE van olifantT van flamingo

lees HIER meer


De grotten van Lascaux bedreigd door schimmelGrotten van Lascaux bedreigd door schimmel!
lees HIER meer


Kunst op kantoor kan stress verlichten!

lees HIER meer

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh
Blauw naakt van Henri Matisse
De schreeuw van Edvard Munch
De kus van Gustave Klimt

Jacques Simon
"Ik heb een enorm respect voor de boeren. Zonder hen ben ik niets. Zij kennen het landschap van heel dichtbij, van er dagelijks mee om te gaan."

De aarde spreekt ...

Tendrils
Wat hebben tendrils en kalligrafie met elkaar te maken?

lees HIER meer


Terug naar boven op deze pagina

Een niet zo fatsoenlijke schoolmeester!
De schoolmeester 
lees HIER meer ...


De Gulden Snede uit de 'Code' zit ook in Barbie ...
De Da Vinci Code boekomslag De ideale maten van Barbie
lees HIER meer

Hassan Massoudy
"Omdat de islamitische religie het afbeelden van mensen verbiedt, nam de kalligrafie een bijzonder hoge vlucht, aangezien de kunstenaars zich er volledig op concentreerden."

Turkse kalligrafie uit 1575

Info en galerie
Hamed Al Oweidi
El Banna
Hassan Massoudy

Ballonpen

Lees HIER meer