Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        

   12 APRIL 2008 - DMMAGAZINE

 weg&weer  tips adressen reportages       39<45


Rajasthan


Sinds jaar en dag bewaken de vrouwen van Rajasthan de plaatselijke illustratietraditie, waarvan sommige motieven teruggaan tot de eeuwenoude Indusbeschaving. Met hun schat aan symboliek en spiritualiteit zijn de muurschilderingen een belangrijk onderdeel van het culturle erfgoed van de streek. Van de geïsoleerde Tharwoestijn tot Udaipur, de 'witte stad'. Van de kamelenmarkt tot de blauwe gevels van Jodhpur. Een reis door dit etnisch verscheiden land.
DOOR CARISSE BUSQUET / FOTO'S LIGHTMEDITATION

Rajasthan, een deelstaat in het noordwesten van India, is een streek die bekendstaat om haar enorme diversiteit, zowel op geografisch, historisch als etnisch vlak, al zullen pessimisten het eerder over onoverbrugbare verschillen hebben. Aan de basis van de rijke tradities liggen de kasten en de stammen van weleer. De nomadische herders van Gujar, de kamelenrijders van Raika, de pottenbakkers van Kumbhar en de muzikanten en vertellers van Bohpa, Manganiyar en Langa moesten de aristocraten dienen en vermaken. Ook vandaag nog houden zij de streek in leven, terwijl hun vrouwen de rijke illustratietraditie onder hun hoede nemen.

Rijke illustratietraditie in Rajasthan

De motieven die ze gebruiken, gaan terug tot het aardewerk van de Indusbeschaving. De sacrale fresco's of thapa, die het dorpsleven en de plaatselijke fauna en flora uitbeelden op de muren van bescheiden lemen huisjes, zijn van hun hand, net als de bijna heilige motieven of mandana op de drempels. Met deze gestilleerde vormen willen ze naast Lakshmi, godin van de voorspoed, ook andere goden gunstig stemmen. Daarnaast maken vrouwen ook pictogrammen die de sleutelmomenten van hun leven vertolken, zoals geboortes, verlovingenen en, natuurlijk, huwelijken. Bij begrafenissen spreekt de afwezigheid van om het even welke afbeelding voor zich.

Volksschilderes smukt de buitenmuur op met 'thapa'

Te midden van de zandstormen van Jaisalmer, Pali en Tonk bestrijken de vrouwen de muren, plinten, ramen en deuren van hun krakkemikkige huisjes met rood en wit pigment. Zo willen ze de krachtige woestijn uitbeelden. In steden als Bundi, Udaipur en Jodhpur moeten volksschilderessen portieken en gevels versieren voor huwelijksplechtigheden. Soms vrolijken ze de muren van nieuwe gastenverblijven en tempels op.