Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        

KUNST KAN STRESS VERLICHTEN EN PRODUCTIVITEIT VERHOGEN 

De psychologie van de kantoorkunst

'De Kus' van Klimt is favoriet!


In de meeste kantoren hangen ingelijste kunstwerken ter opfleuring van de werkomgeving. Of het nu gaat om klassieke serene afbeeldingen of abstracte lijnen in heldere kleuren, de schilderijen aan de wand van uw kantoor zijn meer dan alleen decoratie. "Kunst op kantoor stimuleert de creativiteit, vermindert stress bij werknemers en brengt zelfs het latente verlangen naar boven om de 9-tot-5-cultuur te trotseren", schrijft Dr. Aric Sigman. "De keuze van de kunstwerken weerspiegelt niet alleen de werkplek, maar zegt ook veel over uw persoonlijkheid."

Maar wordt er ook nagedacht over wélke kunst precies geschikt is om de dagelijkse arbeid te verlevendigen? "Te weinig", vindt Dr. Aric Sigman. Deze Amerikaanse psycholoog boog zich in opdracht van printerfabrikant Lexmark over de psychologie van de kantoorkunst. Tijdens het onderzoek werden de emotionele reacties van de respondenten met betrekking tot enkele populaire kunstwerken in kaart gebracht. Hieruit bleek dat kunst die niet past bij de functies van de omgeving invloed kan hebben op het werkklimaat. Enkele voorbeelden zijn: ontevredenheid, werkverzuim, verminderde productiviteit en negatieve beïnvloeding van arbeidsverhoudingen.

Sigman liet proefpersonen enkele minuten naar een selectie meesterwerken uit de schilderkunst kijken en ondervroeg ze daarna over hun gemoedstoestand.

De Guernica van Picasso

Na het bekijken van de Guernica van Pablo Picasso voelden de respondenten zich gestrest en agressief.

De Schreeuw van Edvard Munch

De Schreeuw van Edvard Munch werd geassocieerd met intimidatie en neerslachtigheid.
" Zowel de Guernica als de Schreeuw zijn schilderijen, die niet geschikt zijn voor een druk kantoor" concludeert Sigman. "Behalve als herinnering aan vijandige bedrijfsovernames."

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh

Over De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh schrijft Sigman diplomatiek: "Voor jonge kaderleden die aarzelen om zich sterk bloot te geven en een decoratieve goedgevoelfactor in hun kantoor wensen. Wanneer een 'geslepen' individu zijn muur decoreert met De Zonnebloemen laat hij/zij in elk geval niet zijn/haar ware aard zien."

Blauw Naakt van Henri Matisse

Blauw Naakt van Henri Matisse heeft "het effect van een goede fauteuil op een vermoeide zakenman".

Les Baigneuses van Paul Cézanne

Les Baigneuses van Paul Cézanne geeft een "gevoel van welzijn en ontspanning". Vrouwelijke respondenten gaven aan dat dit schilderij aan de muur van een man, die bekend staat als 'versierder', deze waarneming alleen maar versterkt. De keuze van een schilderij kan dus ook de reputatie van iemand versterken.

De Kus van Gustave Klimt

"De Kus van Gustave Klimt is het meest opbeurende meesterwerk in de moderne kunst en de favoriete stressverlichter bij vrouwen."

Dr. Sigman concludeert: "Dit onderzoek verschaft nieuw inzicht in het zogenaamde ’sickbuildingsyndrome’, waarbij bedrijfskleuren, verlichting en opstelling van grote invloed zijn op een organisatie en zelfs effect kunnen hebben op het welzijn, het moreel en de efficiency van werknemers. In veel gevallen speelt het effect van kunst (en de inrichting) in het kantoor een zeer belangrijke rol in het onderbewustzijn. Seniormanagers en personeelsleden zouden er nota van moeten nemen dat de reputatie van het bedrijf en individueel succes letterlijk 'een teken' aan de wand kunnen zijn."

EN ... wat te denken van de 'kantoorkunst' in jouw werkomgeving?

Samenstelling: Godelief Tielens