Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME     
donderdag 11 mei 2006 nieuws DeMorgen
Schat van Lascaux bedreigd door schimmel
BRUSSELDe prehistorische schilderingen in de grotten van Lascaux in Zuidwest-Frankrijk worden bedreigd door een witte schimmel. 'De toestand zou stabiel zijn. Maar dat zeggen ze ook van Ariel Sharon', aldus een anonieme expert in het weekblad Time.

De installatie van een nieuw luchtverversingssysteem in 2001, bedoeld om de 17.000 jaar oude schilderingen te beschermen tegen vocht en warmte, zou ten grondslag aan het probleem liggen. Om de ventilatoren te kunnen plaatsen werd het dak boven de ingang verwijderd. Bij een onverwachte bui spoelden regen en modder in de grot en brachten mogelijk sporen van schimmels mee. "De site zag eruit alsof iemand zijn badkamer aan het verbouwen was. De ingang was een moeras en over de hele plaats lag bouwafval", zegt Rosalie Godin, een lokale kunstrestaurateur. "Het was een gigantische chaos."
De bouw van een nieuw ventilatiesysteem in 2001 bracht de schimmel fusarium solani in de grot. Restaurateurs hopen het fenomeen nu onder controle te hebben.
Ondertussen werken wetenschappers in ploegen om de schimmel met de hand van de muur te plukken. "Een bezoeker zag niet alleen de schimmel op de schilderingen, maar ook een grijze schijn op wat normaal zwarte oppervlakten moeten zijn, restanten van de verwijderde schimmel", aldus Time. "Bijzonder verontrustend", zegt Paul Bahn, expert in grotkunst. "Als de schimmel de schilderingen bereikt, kan dat katastrofaal zijn."
Uiteindelijk werden de ventilatoren weggenomen en probeerden de curatoren de schimmel te bestrijden met antibiotische chemicaliën op de muren en ongebluste kalk op de vloer, beide zonder succes. De beste manier om de schimmel te verwijderen bleek uiteindelijk met de hand en een speciale stofzuiger te zijn, die een vloeistof verstuift op de schimmel. Die wordt vervolgens onmiddellijk in afgesloten flesjes gezogen en uit de grot weggebracht.
Met een speciale stofzuiger en in antibiotica gedrenkte doeken wordt de vijand te lijf gegaan.

© THE INDEPENDENT

FOTO'S GETTY IMAGES / ROSALIE GODIN / LRMH / DOMINIQUE BOUCHARDON

TOP