Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        
NEW YORK
De pits van hiphoppers en graffitiboys!

Op de terreinen rond Five Pointz, een oud fabriekscomplex in Queens, waar ook regelmatig wordt gebreakdancet tijdens de zomer, vormt graffiti de hoofdattractie.


Het uitgestrekte pand vormt een indrukwekkend openluchtmuseum waar de Picasso's onder de graffitispuiters tentoonstellen. Er vallen een honderdtal verschillende werken te bewonderen. Sommige zijn gigantisch groot. Allegorische verhalen van goed en kwaad delen de ùmuren met moderne Rembrandtversies en een bont allegaartje van stripfiguren. De collectie van dit openluchtmuseum verandert continu en je hebt er zeven dagen op zeven, vierentwintig uur op vierentwintig, gratis toegang, wat natuurlijk leuk meegenomen is.
Wanneer je een bezoekje brengt aan 5Pointz loop je hoogstwaarschijnlijk Meres tegen het lijf. Deze dertiger, met zijn met verf bespatte handen, is zowat de curator van 5Pointz. "De graffiticultuur komt meestal naar voren in een negatief licht en graffiti is nog altijd niet aanvaard als kunstvorm", vertelt hij. "Met 5Pointz willen we daar iets aan veranderen. Dit is de enige plek in New York waar je legaal graffiti kunt spuiten. De eigenaar laat ons de buitenkant van het gebouw gebruiken. Voordien beheerde iemand anders deze muren en toen heette dit de Phun Factory. Maar die kerel en de eigenaar kregen ruzie en de Phun Factory werd opgedoekt. Een jaar lang hield niemand er zich mee bezig."
"De bombers kwamen en zij vernielden alle muren. Bombers of taggers zijn de graffitischrijvers die overal hun naam krabbelen. De boel stond hier dus te verloederen en ik las in de krant dat de eigenaar iemand anders zocht om de muren te beheren. Ik heb er een maand over nagedacht en toen ben ik eraan begonnen. Ik doopte het gebouw om tot 5Pointz, een verwijzing naar de vijf boroughs van New York. Ik wil dat deze plek alle graffitikunstenaars van de hele stad verenigt. Als het mooi weer is, hebben we soms veertig man tegelijkertijd hier. Sommigen maken graffiti, anderen breakdancen en rappen. Dit is een soort hiphopcenter geworden. Voorlopig beschik ik nog niet over een een ruimte binnen, maar ik hoop dat dat er wel van komt. Mijn droom is om een graffitischool op te richten voor kinderen. Maar het is niet eenvoudig om daarvoor geld binnen te halen."

De echte naam van Meres is Jonathan Cohen, maar bijna niemand noemt hem nog zo. Zijn graffitinaam heeft geen speciale betekenis. Hij was eenvoudigweg het gevolg van. Toen Meres met graffiti begon waren de letters M, E en R de letters die hij het best kon spuiten. Mere werd zijn artiestennaam. Toen hij uiteindelijk ook de letter S onder de knie kreeg noemde hij zichzelf Meres.

Hij heeft geen vaste job. Hij verdient geld als freelance grafisch ontwerper en af en toe wordt hij betaald om een muur van een winkel of van een restaurant te beschilderen. Het grootste deel van zijn tijd steekt hij in 5Pointz. Helaas verdient hij daar niets aan. Als je bedenkt dat een muur beschilderen algauw 600 dollar kost aan verf en per muur meestal een broek en een trui of zes worden vernield, dan is de som vlug gemaakt.

TOP