Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        
  VRIJDAG 28 september 2007 - MEDIA.COM - DE MORGEN

'Frankfurter Allgemeine Zeitung' neemt afscheid van traditie

'Ouderwetsigheid was hun trots'

Terwijl kranten wereldwijd in een steeds hoger tempo van vorm veranderen, bleef er eentje koppig en fier zijn oude zelf. En dus ziet de Frankfurter Allgemeine Zeitung er vandaag nog net zo degelijk en oersaai uit als vijftig jaar geleden. Nog even toch, want vanaf 5 oktober is het Schluss damit.

DOOR JEROEN DE PRETER

Conservatief Duitsland houdt zijn hart vast, want vanaf vrijdag verschijnt hun krant in een andere, iets eigentijdsere vorm. Niets bijzonders op zich, was het niet dat de vorm van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sinds de eerste editie in 1949 zo goed als onveranderd bleef.


3 november 1949

Innovatie nummer één is een dagelijkse kleurenfoto op de voorpagina, een frivoliteit die de krant zich vroeger enkel bij uiterst bijzondere gelegenheden permitteerde, zoals - de laatste keer dat het gebeurde - de aanstellng van kardinaal Joseph Ratzinger tot paus.


26 september 2007

Een tweede en minstens even symbolisch geladen vernieuwing is de afschaffing van het fraktuurschrift boven de talrijke opiniestukken in de krant. Het schrift, ook wel gotisch schrift genoemd, wordt al een halve eeuw door geen enkele Duitser nog gebruikt, een enkele artisanale bakker, een verwarde neonazi en de Frankfurter Allgemeine Zeitung niet te na gesproken.

Naar het waarom van de vernieuwingsoperatie is het niet al te lang zoeken. De FAZ verliest lezers. Veel lezers. Van 400.000 verkochte exemplaren aan het begin van het millennium zakte de krant weg naar een gemiddelde van circa 360.000. Een pijnlijke terugval, zeker omdat een aantal concurrerende Duitse kwaliteitskranten stagneerden of zelfs lezers wonnen.

TOP