Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        

DeMorgen CULTUUR&MEDIA maandag 25 januari 2010

Deense professor kan Dode Zeerollen dateren

Odense Een Deense professor heeft een methode gevonden om de Dode Zeerollen te dateren. Dat was tot nu toe erg moeilijk omdat kort na de ontdekking tussen 1947 en 1956 olie was aangebracht om het materiaal steviger te maken en de tekst leesbaar. Nu heeft professor Kaare Lund Rasmussen een methode gevonden om de olie te verwijderen en de leeftijd van de rollen vast te stellen.

De Dode Zeerollen werden ontdekt in grotten rond de Dode Zee in Israel, bij de nederzetting Qumran. De rollen bevatten alternatieve vertellingen van de Joodse Bijbel en zijn een belangrijke historische en religieuze informatiebron. Ze vormen een van de weinig geschreven bronnen over het Joodse leven in de tijd rond de geboorte van Jezus. Bovendien zijn ze in verschillende talen geschreven: Aramees, Hebreeuws en Grieks. Ze worden toegeschreven aan de Essenen, een oude Joodse gemeenschap. De Dode Zeerollen hebben een belangrijke betekenis voor de geschiedenis van het Joodse volk.

Tot nu toe werd altijd geschat dat ze ontstonden tussen 200 v. Chr. en 70 na Chr. Als de rollen nu veel jonger blijken te zijn, zal de kijk op de geschiedenis van het Joodse volk mogelijk aangepast moeten worden. Het is nog maar de vraag of Israel Rasmussen zijn gang zal laten gaan. Twee weken geleden nog maakte Jordanië bekend dat het een klacht had ingediend bij Unesco en de rollen terugeiste. Ze werden door Israel namelijk in beslag genomen tijden de Zesdaagse Oorlog in 1967. (ST)

Dode Zeerollen