Je kan zelf de achtergrondkleur van de pagina instellen.

   
                        HOME        

CODEX GIGAS of DUIVELSBIJBEL

Codex Gigas

1. Het grootste en dikste manuscript ter wereld!

De Codex Gigas of Duivelsbijbel, ook wel de Bijbel van Satan, Devil’s Bible, Liber Pergrandis of Gigas Librorum genoemd, is een ongebruikelijk omvangrijk middeleeuws manuscript uit ca. 1230. De meest recente vermelding in de codex zelf verwijst naar gebeurtenissen in het jaar 1229.

De Codex Gigas of Duivelsbijbel dankt zijn naam aan:    

  • zijn gigantische omvang, 92 cm hoog, 50 cm breed en 22 cm dik,
  • zijn enorm gewicht, 75 kilogram,
  • de grote afbeelding (50 cm) van een duivel op pagina 290 in het manuscript.

Deze Codex is het dikst bewaard gebleven boek uit de middeleeuwen. Het telt 312 perkamenten folio's of 624 pagina's, gemaakt van de huid van ca. 160 kalveren. De laatste bladzijden zijn gemaakt van ezelshuiden, waardoor het boek 75 kilogram weegt. Deze 624 pagina's bevinden zich in zeer goede staat.

Oorspronkelijk telde de Codex 320 perkamenten folio's of 640 beschreven pagina's. 8 foliovellen werden om onduidelijke redenen verwijderd. Waarschijnlijk bevatten deze ontbrekenden pagina's de kloosterregels van de Benedictijnerorde.


Codex Gigas

Op de linkerbladzijde staat het 'Hemels Jeruzalem' afgebeeld. Daartegenover zie je de afbeelding van de duivel. Deze twee illustraties drukken de dualiteit van de mens uit in de Middeleeuwen.

                                                                                                       Lees verder

TOP