CURSUSSEN Kalligrafie
NAJAAR 2017

DIEST CC Begijnhof
Beginners
Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3

LEUVEN (Kessel-Lo)
Beginners
Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3
Niveau 4
Niveau 5

"Kalligrafie is de zinvolle kunst om woorden te schilderen en door verschillende halen, trekken en tekens aan gedachten kleur en hart te geven."


© Cecile Soetaert naar Hundertwasser  3D letter© Ingrid Deloof

Humanistisch cursief

Humanistiscg cursief: De kopiist aan het werk in het scriptorium
Humanistisch cursief: Hendrik van Veldeke zelfportret
Humanistisch cursief: Mercator
Le Roman de la rose
Humanistisch cursief: Leerling kalligraaf Erwinus
Humanistisch cursief: Titelpagina boek van Mercator 'Schrijven van Latijnse lettervormen, ook wel Italic of Cursieven genaamd'
De belangrijkste eigenschap van een beginnend kalligraaf is niet talent maar geduld! Geduld om te blijven oefenen en om te ontdekken dat het steeds beter en makkelijker gaat!

Anglaise of Copperplate

Zwellijnen gemaakt met een spitse pen
W. Brooks Painting
The Universal Penman
Jan van den Velde
Georg Bickham

UNCIAAL

Info en Gallery

Unciaal: Vespasiaanse psalter
Unciaal Godelief Tielens Werkstuk De tijdgenoten van Jan Laurenszoon Coster


© Francesca Biasetton, Prospettiva© Francesca Biasetton, Prospettiva

© Katarina Pieper, Granarone© Katarina Pieper, Granarone

© Godelief Tielens, Bamboccianti© Godelief Tielens, Bamboccianti

© Paul Bortier, Quaquaraquà© Paul Bortier, Quaquaraquà

DE MUREN SPREKEN

words-and-walls
Internationaal kunstproject

55 muren zijn het uitgangspunt van het internationale kunstproject
“De muren spreken”.

“De muren spreken” is een project van Joris Wouters, in samenwerking met Kalligrafia (Joke van den Brandt) en Dante Alighieri Anversa (Emiliano Biagio Manzillo).
nieuw!

55 foto’s van Italiaanse muren worden gekoppeld aan 55 Italiaanse woorden die worden geleverd door 55 mensen die een bijzondere liefde hebben voor de Italiaanse taal (zangers, schrijvers, vertalers, leraren…). Die 55 woorden worden gekalligrafeerd op 55 verschillende manieren door 55 kalligrafen uit verschillende landen. Elke kalligraaf kalligrafeert telkens één woord.

55 muren, 55 woorden, 55 “kalligraffiti” worden samengebracht in “De muren spreken”, een boek en een tentoonstelling in België, Nederland en Italië.

Het boek "De muren spreken"
Deze drietalige uitgave (Nederlands-Italiaans-Engels) bevat 55 kalligraffiti met 55 bijbehorende teksten en drie inleidingen.

Prijs: 35 euro.
Voor België: u kunt het boek bestellen door overschrijving van 40 euro (incl. 5 euro verpakking en verzending) op bankrekening BE76 7360 1484 4195, voor "De muren", met vermelding van "De muren spreken".
Voor Nederland: u kunt het boek bestellen door overschrijving van 40 euro (incl. 5 euro verpakking en verzending) op IBAN NL60INGB0682594245 (BIC INGBNL2A), voor A.P.S. Schoonens Kock, met vermelding van "De muren spreken". Voor alle andere landen: prijs verzending op aanvraag via info@kalligrafia.be.


Rik Wouters, Dame in het blauw voor een spiegel, 1914, inv. 8660 — © KMSKB, Brussel / foto: J. Geleyns - Ro scan

Rik Wouters, Vrouw, s.d., inv. SV 64646 — © Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, Prentenkabinet

INFO

Rik Wouters Restrospectieve

Tentoonstelling

KMSK Brussel,
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel

10 maart 2017 - 2 juli 2017

nieuw!

Als spilfiguur van het Brabants fauvisme heeft Rik Wouters een briljant en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisterden tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd.
Rik Wouters was zowel het schilderen, beeldhouwen en tekenen meester: zijn bijzonder parcours verheft hem vandaag tot een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België.

De kunst van Rik Wouters is bovenal een overvloed aan kleur en authentieke, simpele, ontroerende onderwerpen. Doorheen zijn visuele taal, de opbouw van zijn onderwerpen en de heldere rijkdom van zijn palet, ontwikkelde hij een avant-gardistische stijl, hoewel ook de vergelijkingen met Ensor, Cézanne of ook Renoir nooit ver te zoeken waren. Rik Wouters kon op de waardering van zijn tijdgenoten rekenen; zijn overweldigend talent, dat echter snel door de Eerste Wereldoorlog en zijn ziekte het zwijgen werd opgelegd, laat ons een fascinerend en meesterlijk kunsterfgoed na.Das blaueschwammrelief 1958


Ant 176 Antropometria 1960

INFO

YVES KLEIN

'Een dandy die met vuur speelt'
Tentoonstelling

BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

29 maart 2017 - 20 augustus 2017

nieuw!

'Klein werd bekend met zijn ultramarijnblauwe monochromen. Als geen ander vertolken ze zijn ideeën over spirituele oneindigheid en zijn zoektocht naar het immateriële.

Yves Klein werd met zijn beeldende kunst en spectaculaire performances de voorloper van de happening en de body art.

In deze expo maak je kennis met zijn grensverleggende oeuvre via ongeziene meesterwerken en nauwelijks vertoond beeldmateriaal.' dixit Curator: Darren Pih

De zelden vertoonde video's en zwart-witfoto's hebben hetzelfde effect: ze maken de kunstwerken van meer dan een halve eeuw oud weer levendig. In een andere video is te zien hoe Klein zijn 'Fire Paintings' maakte. Begin 1960 gooit hij kleur overboord en schildert hij met vuur. Hij gaat het doek met een enorme gasbrander te lijf. Naast hem staat een brandweerman.
Klein speelt letterlijk met vuur. Het werk van Klein is mad to live. It burns, burns, burns.
© Museum voor Schone Kunsten Gent


© Slinkachu


© Slinkachu

INFO

Manufactories of Caring Space-time
Tentoonstelling
Een expo die focust op alles waar je snel overheen kijkt: je omgeving en je medemens.
Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)

tot 28 augustus 2017

nieuw!

Met ‘Manufactories of Caring Space-Time’ creëerden drie internationale kunsthuizen een platform voor reflectie over het relationele, collaboratieve en collectieve als nieuwe tendensen in de kunst. Twee jaar lang gingen er workshops, performances en reflectiemomenten door bij de organisaties en de vele partners. In totaal namen meer dan 2000 bezoekers deel. http://manufactories.eu/

De resultaten van deze twee jaar komen nu terug naar Gent, voor een grote slottentoonstelling. Naast de drie kernprojecten ('Micromuseum Gent', 'Het kleine gebaar' en 'Objections') toont de expo ook nieuwe ingrepen door kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koninkrijk), Oriol Vilanova (Spanje), Slinkachu (Verenigd Koninkrijk) en Manoeuvre (Gent, België).
Restanten van vluchtelingenbootjes van de Mexicaan Guillermo Galindo. ©REUTERS


Andreas Angelidakis, Unauthorized (Athinaiki Techniki), 2017, installation view, Polytechniou 8, Athens, documenta 14, photo: Angelos Giotopoulos


Daniel Knorr, Biblio Kallitechnei, 2017, materialization, installation view, Athens Conservatoire (Odeion), documenta 14, © Daniel Knorr/VG Bild-Kunst, Bonn 2017, photo: Mathias Völzke


Documenta 14 installation view at Emst Atene 2017 2 560x420

Documenta 14
in Kassel en Athene:

10 juni - 17 september 2017

De economische omstandigheden in de steden zijn erg verschillend. Dit zal zijn weerslag hebben in de tentoonstellingen. Meer dan 150 kunstenaars zijn uitgenodigd om zich te laten inspireren door de dynamiek tussen de beiden steden.
nieuw!

Tijdens de documenta 14 worden 100 dagen lang de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst gepresenteerd. De eerste documenta vond plaats in 1955 met als doel na te denken over de relatie tussen kunst en maatschappij. Na de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was het tijd om de rol van moderne kunst nieuw te positioneren.

Aan het roer van Documenta staat deze veertiende editie de Poolse kunstcriticus en curator Adam Szymczyk. Hij nam de radicale beslissing om de moeder aller tentoonstellingen dit jaar niet in één, maar in twee steden te laten plaatsvinden. Artistiek leider Szymczyk: “Ik vond Kassel niet de beste plaats om na te denken over wereldpolitiek. We hadden een andere plek nodig om de vinger aan de pols te houden.”

Die andere locatie werd Athene, als symbool voor de financiële crisis, de vluchtelingencrisis én de crisis binnen de Europese Unie, en voor die keuze kreeg Szymczyk al bakken kritiek over zich heen. Hij kondigde zijn plan dan ook aan in het heetst van de strijd tussen Duitsland en Griekenland, de sterkste én zwakste schakel van EU. Szymczyk lanceerde de titel 'Learning from Athens', die velen een paternalistische inslag vonden hebben. Al snel verscheen de graffiti “Crapumenta 14” in de binnenstad, of nog “I refuse to exoticize myself to increase your cultural capital. Signed: The People”.

 

INFO


Print Stromae, auteur Sanny Winters Jacques Brel auteur Sanny Winters
De S van Stromae en de J van Jacques Brel, auteur: Sanny Winters

INFO: www.lannoo.be

Belgium Xtra Bold

Sanny Winters

Een grafische voorstelling van een eigenzinnig land
nieuw!

Sanny Winters ontbindt al haar duivels in dit kunstige boek over België. Door een typografische voorstelling van symbolen, hele en halve waarheden over Vlaming, Waal en Brusselaar ontleedt ze het land. Op elke pagina staat een letter die verwijst naar een cliché, held of gebeurtenis, die ons land typeert.

Na talloze brainstormsessies met Vlamingen, Walen en Brusselaars kwam ze tot 128 typografische parels die helden en minder bekende helden, plaatsen en iconische beelden, gebeurtenissen en non-events uitbeelden in de haar kenmerkende stijl. Een boek dat doet kijken over de haag en een spiegel voorhoudt aan elke inwoner van het land. Verrijkend, plezierig, grafisch gewoon top.

Over Sanny Winters.

Sanny Winters studeerde af aan de Karel de Grote Hogeschool, won o.a. prijzen voor het best vormgegeven boek en de Henry van de Velde Young Talent Award en maakt 50% uit van het duo Oeyen-Winters.Leer Street Art kennen in zijn uiteenlopende dimensies en zienswijzen en krijg een diepgaande kijk op de schoonheid, ironie, provocatie en argumenten van deze misschien wel meest elementaire vorm van kunst.

STREET ART

ART POCKET
nieuw!

Op Street Art en graffiti bijt de kunstgeschiedenis zijn tanden stuk: het zijn fenomenen zonder tijdperk, kunst die op straat plaatsvindt, in de openbaarheid, ver van alle galerieën en aan de rand van de legalitiet. Gekenmerkt door het 'onofficiële' duikt ze altijd en overal op: van de schilderingen, berichten en namen op muren in Pompeii tot de uitvoerig bespoten en beplakte muren en treinwagons van onze tijd.

Alomtegenwoordig, eerlijk, jong, onverwoestbaar, anoniem; deze omstreden kunst gaat uit van mensen die onacademische werken willen maken, boodschappen willen doorgeven.

ISBN 978-3-8331-5624-3


ISBN 90-414-0926-2

KLEUR

Een reis door de geschiedenis
nieuw!

VICTORIA FINLAY

KLEUR is het verslag van Victoria Finlays ontdekkingsreis door de wereld van de kleuren. Zij vertelt over Afghaanse strijders, die hun wapentuig financieren met hetzelfde ultramarijn dat Titiaan gebruikte in de zestiende eeuw.

Zij bezoekt een afgelegen dorpje in Midden-Amerika waar de vrouwen hun jurken nog altijd verven met de tranen van zeeslakken.

Ze ontdekt dat George Washington zich drukker maakte om de groene kleur van zijn woonkamer dan om belangrijke regeringsaangelegenheden, en waarom Whistler ziek werd, nadat hij zijn Symphony in White had geschilderd.


Paul Delvaux

Paul Delvaux
Jeune fille devant un temple (Meisje voor een tempel), 1949

Félicien Rops

Félicien Rops
De dame met de ledenpop, 1885
© Musée Félicien Rops


De Belgische kunstgeschiedenis in
een muisklik

balat.kikirpa.be
nieuw!

Dankzij BALaT, de gebruiksvriendelijke en performante zoekmachine van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), blader je voortaan vloeiend door de Belgische kunstgeschiedenis.

Met BALaT kunnen tegelijk zoekopdrachten worden uitgevoerd in diverse databanken rond kunstgeschiedenis en de studie en conservatie-restauratie van kunstwerken.

De Database gaat van Rubens tot Rops, van Ensor tot Delvaux.

BALaT is een afkorting voor Belgian Art Links and Tools, een naam die werd gekozen in nagedachtenis van Alphonse Balat, een van de grootste Belgische architecten van de 19de eeuw. Hij ontwierp onder meer de Koninklijke Serres te Laken.

 


Terug naar boven op deze pagina

Michael Wittock

Kanteelband uit polycarbonaat en aangezette scharnieren door Edgard Claes (1998) / DE STAËL, lettres de Nicolas de Staël à Pierre Lecuire, (Paris, 1966).
Kanteelband uit polycarbonaat en aangezette scharnieren door Edgard Claes (1998) / DE STAËL, lettres de Nicolas de Staël à Pierre Lecuire, (Paris, 1966).

Bibliofiel Michael Wittock schenkt collectie weg

En toen voelde de verzamelaar zich
zo licht als een veertje

Zijn leven lang verzamelde industrieel Michael Wittock de mooiste en uitzonderlijkste boekbanden. Nu, op zijn 75ste, schenkt hij het belangrijkste deel van zijn topcollectie aan de Koning Boudewijnstichting. De rest verkoopt hij vandaag, voor de 5 kinderen en 14 kleinkinderen. 'Ik heb me nog nooit zo licht gevoeld.'

Het fonds Michael Wittock: van passie tot schenking, nog tot 1 oktober in de Bibliotheca Wittockiana in Sint Pieters-Woluwe.

Alle info: www.wittockiana.org


De Slaapkamer, Vincent van Gogh

D Ambassadeurs, Hans Holbein

GOOGLE ART PROJECT

Inzoomen op Van Gogh en Hans Holbein in gigapixels

Zeventien van de belangrijkste en grootste musea ter wereld zijn in zee gegaan met het Google Art Project. Uit elke museumcollectie werd telkens één kunstwerk geselecteerd dat Google in gigapixel fotografeerde voor een nieuwe website.

Daarnaast zijn 385 museumzalen te zien met Street View-technologie en werden ruim duizend objecten uit de zeventien deelnemende musea op hoge resolutie gefotografeerd.

De bezoeker van de website kan museumzalen in 360° bekijken, inzoomen op details en zelfs craquelures van werken bekijken, en... hij kan achtergrondinformatie verkrijgen.

www.googleartproject.com


Ballerina

Analyseer je alles of ben je creatief?

Linker- of rechterhersenhelft?
Welke kant danst de ballerina op?
lees Hier meer

2009! 'Internationale jaar van de creativiteit!'


Huis de Meester in Brugge Als je in Brugge komt breng dan eens een bezoekje aan "Huis de Meester". In de winkel kan je terecht voor een ruim assortiment kalligrafiematerialen en tal van andere schildersbenodigdheden: penselen, ondergronden, schildersezels, pastels ... Nathalie zal je graag de nodige info geven. Niet twijfelen! Zeker DOEN!!!

 http://www.huisdemeester.beSpranq Eco Sans VEEL GELUK!

Gratis downloaden


www.ecofont.com

CRISIS???

Om te besparen op inkt kwam het Nederlandse communicatiebureau SPRANQ met het nieuwe lettertype ECOFONT op de proppen.

De gaatjes in de letters zijn niet zichtbaar in lettergrootte 12 en kleiner. Lettergrootte 10 in Ecofont komt trouwens mooi overeen met lettergrootte 12 in Times New Roman.


Leerlingen hebben doktershandschrift!

Nederland - Het handschrift van jongeren gaat er sterk op achteruit doordat ze 'schrijven' niet meer als apart vak krijgen in de basisschool. Dat stelt het Nederlands Platform Handschriftontwikkeling vast. "Tien jaar geleden had tien procent van de basisschoolleerlingen schrijfproblemen, nu is dat al dertig procent."

De organisatie wil het vak 'technisch schrijven' weer invoeren. "Na je negende wordt het moeilijk om je schrift nog bij te sturen. Leerlingen in het secundair onderwijs hebben nu al problemen: sommigen kunnen hun eigen aantekeningen niet meer lezen."


Terug naar boven op deze pagina


Rajasthan
Schilderachtig & symbolisch

Sinds jaar en dag bewaken de vrouwen van Rajasthan de plaatselijke illustratietraditie. Met hun schat aan symboliek en spiritualiteit zijn de muurschilderingen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de streek.

lees Hier meer
Tattoos voor geletterde mensen

Hartjes en zeemeerminnen zijn niet meer in trek bij tattoofans. Steeds meer mensen kiezen voor teksttatoeages.

lees Hier meer

Hermann Nitsch

Virtueel museum geeft kwetsende kunst een plaats

Het virtuele Museum voor Kwetsende Kunst ging afgelopen weekend online, met bloedorgieën en swastika's.

lees Hier meer
Schatjes uit de neomiddeleeuwen

De miniatuurkunst was lang niet altijd middeleeuws monnikenwerk. Een opleving in de 19de eeuw leverde hoogwaardige werken mét een boodschap op.

INFO

Selexyz Dominicanen in Maastricht

Selexyz Dominicanen in Maastricht, niet alleen de mooiste boekenzaak ter wereld volgens The Guardian, maar met 25.000 boeken op voorraad ook een van de grootste van Nederland.

lees Hier meer

'Roman de la Rose'

belandt veilig terug in Franse handen


lees Hier meer


Terug naar boven op deze pagina

Frankfurter Allgemeine Zeitung vernieuwd

'Frankfurter Allgemeine Zeitung'

neemt afscheid van traditie


lees Hier meer


Ooit was een fractal iets waar alleen wiskundigen zich mee bezighielden. Op de computer gemaakte fractals zijn niet alleen wiskundig interessant maar ook plezierig om naar te kijken. Hier komen kunst en wetenschap samen.

lees HIER meer

© Godelief Tielens Fractal  7

Terug naar boven op deze pagina


De ARCHIMEDESCODEX

De geheimen van een opzienbarende palimpsest ontsluierd.
Moet de geschiedenis van de wiskunde worden herschreven?

lees Hier meer

Man met Codex Gigas

CODEX GIGAS of DUIVELSBIJBEL

De Codex Gigas of Duivelsbijbel, ook wel de Bijbel van Satan, Devil’s Bible, Liber Pergrandis of Gigas Librorum genoemd, is een ongebruikelijk omvangrijk middeleeuws manuscript uit ca. 1230.

lees HIER meer


Kopie van kleinste Bijbel ooit gevonden
Kopie van kleinste Bijbel ooit gevonden!
Britse archeologen hebben in een schoorsteen van een landhuis in Winchelsea ...

lees HIER meer


'Middeleeuwse e-mail' op berkenbast nu ook online!

lees HIER meer

Al in de elfde eeuw gebruikten Russen berkenbast om berichtjes in te krassen.


  Dode Zeerollen


Deense Professor kan Dode Zeerollen dateren

lees Hier meer


Psalmboek detail

Psalmboek ontdekt in Iers veenmoeras ... 'het Ierse equivalent van de Dodezeerollen'?

lees HIER meer


Engel Kerstmis

Mark Jones, gehuwd met een schooljuf, raakte gefascineerd door de tekeningen die zijn echtgenote gebruikte om kinderen het alfabet aan te leren.

Met de hulp van de bezoekers van zijn webstek ontwierp hij een volledig politiek incorrect alfabet. Eigenaardig? Lief én stout? Jawel! Het bestaat!

lees HIER meer


Guy Rombouts
" De westerse taal is ontoereikend om bepaalde nuances van gevoelens kenbaar te maken. De vorm van alle talen heeft iets toevalligs. Er bestaat geen verbinding tussen de vorm van een woord en het voorwerp waar het woord naar verwijst. We kunnen ook figuren tekenen, die soms het idee van het aangeduide voorwerp uitdrukken. Je weet nooit vooraf welke vorm een woord zal opleveren."

Bekijk de website

Kijk hier

Five Points NY Graffiti Five points NY

New York,Five Pointz, the place to be voor hiphoppers en graffitiboys.

lees HIER meer


Vlinderalfabet van Kjell Sandve

 

Vlinderalfabet van
Kjell Sandve

lees HIER meerTerug naar boven op deze pagina

Professor Changizi
"Ons alfabet komt uit de natuur! Een opkomende zon, ranke bomen ... die bekende patronen zijn hergebruikt bij het ontwerpen van het schrift!"

Tekst en foto-album

A van boomL van girafF van takA van boomB van kameelE van olifantT van flamingo

lees HIER meer


De grotten van Lascaux bedreigd door schimmelGrotten van Lascaux bedreigd door schimmel!
lees HIER meer


Kunst op kantoor kan stress verlichten!

lees HIER meer

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh
Blauw naakt van Henri Matisse
De schreeuw van Edvard Munch
De kus van Gustave Klimt

Jacques Simon
"Ik heb een enorm respect voor de boeren. Zonder hen ben ik niets. Zij kennen het landschap van heel dichtbij, van er dagelijks mee om te gaan."

De aarde spreekt ...

Tendrils
Wat hebben tendrils en kalligrafie met elkaar te maken?

lees HIER meer


Terug naar boven op deze pagina

Een niet zo fatsoenlijke schoolmeester!
De schoolmeester 
lees HIER meer ...


De Gulden Snede uit de 'Code' zit ook in Barbie ...
De Da Vinci Code boekomslag De ideale maten van Barbie
lees HIER meer

Hassan Massoudy
"Omdat de islamitische religie het afbeelden van mensen verbiedt, nam de kalligrafie een bijzonder hoge vlucht, aangezien de kunstenaars zich er volledig op concentreerden."

Turkse kalligrafie uit 1575

Info en galerie
Hamed Al Oweidi
El Banna
Hassan Massoudy

Ballonpen

Lees HIER meer